В Україні знову взялися за тіньову зайнятість: що буде з тими, у кого виявлять нелегальних працівників – 24 Новини

В Україні знову взялися за тіньову зайнятість: що буде з тими, у кого виявлять нелегальних працівників

В Україні з 1 липня починається масова перевірка підприємств на предмет нелегального працевлаштування. Влада вважає, що тіньова зайнятість шкодить не лише самим нелегальним працівникам, але й країні в цілому. У Мінекономіки розповіли, яке покарання чекає на тих роботодавців, в яких будуть виявлені нелегальні працівники.

З другого півріччя, тобто вже з 1 липня, в Україні почнуться масові перевірки підприємств і роботодавців. Мінекономіки разом із фіскалами і Держслужбою з питань праці будуть шукати нелегальних працівників. Тіньова зайнятість стала справжнім лихом нашого суспільства. Мало того, що від людей, які працюють нелегально, не надходить жодної копійки ні в бюджет, ні до Пенсійного фонду. Роботодавці ще й позбавляють їх права на пенсію, адже роки нелегальної праці не будуть зараховані їм до страхового стажу.

За оцінками глави Мінекономіки, на сьогодні в Україні масив тіньової зайнятості становить близько трьох мільйонів осіб. Можна було би набагато поліпшити ситуацію з наповненням бюджету і Пенсійного фонду, якби від усіх цих людей надходили податки.

В Україні знову взялися за тіньову зайнятість: що буде з тими, у кого виявлять нелегальних працівників

Саме тому в країні щорічно проводяться заходи по боротьбі з тіньовою зайнятістю. Вони включають в себе два етапи.

Перший етап – інформаційний, під час якого людям розповідають, що тіньова зайнятість – це шлях в нікуди. Крім того, їм пояснюють переваги легального працевлаштування і переконують, що вони не мусять погоджуватися працювати нелегально. У той же час, роботодавцям також нагадують, чим вони ризикують, приймаючи людину на роботу нелегально. Зокрема, за кожного виявленого нелегального працівника передбачений штраф у розмірі від 60 до 180 тисяч гривень.

Другий етап – перевірка роботодавців на предмет виявлення прихованої зайнятості. Тобто, влада перевіряє, наскільки добре роботодавці засвоїли те, про що їм розповідали протягом першого півріччя. Тоді вже, на другому етапі, вступають в дію репресивні заходи у вигляді драконівських штрафів.

До речі, навіть коли штрафи були меншими, п’ять-десять нелегалів, виявлених на виробництві, могли поставити хрест на роботі підприємства. Багато бізнесменів не в змозі були піднятися після виплати штрафних санкцій.


ВІД MY.UA


ВІД LUCKYADS


ВІД OBLIVKI

Від Smi.biz


You may also like...

Мы в соц. сетях