Йду красиво: Чи дійсно Трамп може залишитися в Білому домі? – 24 Новини

Йду красиво: Чи дійсно Трамп може залишитися в Білому домі?

Чинний президент Дональд Трамп відмовляється залишати Білий дім після інавгурації Джо Байдена

Інавгурація обраного президента Джо Байдена відбудеться 20 січня 2021 року, і в Білому домі зміниться господар. Але чинний президент Дональд Трамп не був би собою, якби не влаштував з цієї й так гучної події справжнє шоу задовго до його початку. Він заявив, що відмовляється залишати Білий дім. “З резиденції американського лідера в день інавгурації він не вийде. Тільки щоб його вивели сходами”, – цитують Трампа його радники в коментарі CNN.

З чого все почалося

Президентські вибори в США відбулися 3 листопада 2020 року. Джо Байден обігнав Дональда Трампа, набравши 306 голосів вибірників від штатів за необхідних 270, тим самим ставши обраним президентом США. Трамп же впевнений, що перемогу в нього вкрали внаслідок фальсифікацій, а його команда продовжує оскаржувати результати виборів у судах.

17 грудня 2020 року Трамп заявив ряду своїх радників, що сам із Білого дому в день інавгурації Байдена не піде – нехай його виводять. Частина радників Трампа дійсно побоюються скандалу, інші впевнені, що чинний президент просто розлютився, а подібні заяви не більш “ніж глибоке заперечення перемоги демократів, і передача влади буде мирною”. “Він влаштовує бісову істерику. Насправді він збирається піти”, – зазначив один із них.

Трамп дійсно може залишитися в Білому домі?

Повноваження поки ще президента Дональда Трампа припиняться опівдні 20 січня 2021 року, коли Джо Байден офіційно стане президентом Сполучених Штатів. З цього моменту Трампу не підкорятимуться федеральні службовці та військовики, а його перебування в Білому домі буде незаконним, і якщо він все ж вирішить там залишитися, виводити його будуть представники Секретної служби США.

Подейкують також, що нині чинний глава Білого дому може сховатися в “потаємних місцях резиденції”. На такий випадок нібито розроблено кілька планів: “м’який “(вмовляння і розмови через сім’ю) і “жорсткий” (видворення за участю морських піхотинців).

Підключивши фантазію, цілком можна уявити, як Трамп у день Х демонстративно всядеться на ґанку Білого дому й чекатиме, поки його почнуть акуратно спускати зі сходів під руки співробітники Секретної служби. Або як він звивається і верещить, поки морські котики фізично виносять його з Білого дому.

Трамп, безсумнівно, яскравий та епатажний політик, але репутаційні ризики подібних витівок досить великі. Є ймовірність того, що це відлякає виборців, які йому, можливо, знадобляться на виборах 2024 року.

Що ще може” викинути ” Трамп?

Під питанням залишається присутність Трампа на інавгурації Байдена. Чинний президент США може проміняти церемонію інавгурації на мітинг у Флориді.

Ходять чутки, що 20 січня Дональд Трамп планує покинути Білий дім на гелікоптері, а потім пересісти на літак і вирушити до Флориди, де проведе мітинг, на якому може оголосити про свій намір балотуватися на пост президента США у 2024 році. Такий вчинок буде вигідний для нього медійно – він відверне частину публіки від інавгурації Байдена, але порушить давню традицію спільного чаювання в Білому домі перед присягою обраного президента.

Які би гучні заяви не робив Трамп, процес передачі влади вже почався і, скоріш за все, відбудеться без особливих ексцесів. Справа в тому, що президент США володіє безпрецедентною повнотою влади, тому підготовка до її передачі починається після оголошення результатів виборів. Одразу після інавгурації президент США повинен стати до роботи і бути здатним ухвалювати рішення. У цьому вся суть американської демократії: в політиці та економіці народ не помітить перехідного періоду, а за виставами спостерігатиме залюбки.


ВІД MY.UA


ВІД LUCKYADS


ВІД OBLIVKI

Від Smi.biz


You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Мы в соц. сетях