У США хакеру з України загрожує 115 років в’язниці через кібератаку REvil: його вже затримали – 24 Новини

У США хакеру з України загрожує 115 років в’язниці через кібератаку REvil: його вже затримали

Наразі триває розшук росіянина, причетного до хакерської атаки – йому “світить” 145 років ув’язнення.

Українцю Ярославу Васинському та росіянину Євгену Поляніну загрожує понад 100 років тюремного ув’язнення за кібератаки REvil з використанням хакерської програми-вимагача. Відповідне звинувачення проти них висуває Міністерство юстиції США.

Так, зазначається, що у липні 2021 року 22-річний український хакер Ярослав Васинський зламав американську софтверну компанію Kaseya, за допомогою якої розповсюджував віруси-вимагачі. Жертвами атаки стали 1500 підприємств та організацій по всьому світу.

Хакерське злочинне угрупування вимагало 70 мільйонів доларів за розблокування даних, які були зашифровані під час атаки. Однак, за три тижні компанія Kaseya знайшла вихід із ситуації – за допомогою ключа дешифрування вона допомогла користувачам повернути доступ до даних.

Згодом Васинського вдалося затримати у Польщі. Наразі він очікує екстрадиції до США, де його притягнуть до кримінальної відповідальності. Українцю інкримінують змову з метою шахрайства, пошкодження комп’ютерів та крадіжку грошей. Молодому хакеру загрожує покарання у вигляді тюремного ув’язнення терміном до 115 років.

Росіянина Євгена Поляніна затримати поки що не вдалося. Однак, це не завадило Мін’юсту США конфіскувати у нього 6,1 мільйон доларів. Передбачається, що саме ці гроші він отримав після проведення атак хакерів за допомогою програм-вимагачів Sodinokibi/REvil в 2019 році як викуп. За даними джерел, йому загрожує до 145 років ув’язнення.

Повідомляється, що Міністерство фінансів США наклало санкції як на Васинського і Поляніна, так і на криптовалютну біржу, яку хакери могли використовувати для переказу коштів.

Держдепартамент США сьогодні обіцяє виинагороду у 10 мільйонів доларів за інформацію про осіб чи місцезнаходження лідерів хакерського угрупування REvil.

Крім того, американська влада також пропонує до 5 млн доларів за інформацію, яка допоможе заарештувати або засудити хакерів за змову та участь в атаках з використанням програмного забезпечення REvil.

Варто нагадати, у липні цього року повідомлялося про масштабну атаку, яка дозволила хакерам заблокувати дані в мережах сотень малих підприємств по всьому світу, враховуючи американські компанії. Відповідальність за атаку взяло на себе угруповання REvil, пов’язане з Росією.


ВІД MY.UA


ВІД LUCKYADS


ВІД OBLIVKI

Від Smi.biz


You may also like...

Мы в соц. сетях