Дітей, які не хочуть утримувати своїх старих батьків, позбавлять права на спадок – 24 Новини

Дітей, які не хочуть утримувати своїх старих батьків, позбавлять права на спадок

Держава посилює вимоги до дітей та інших опікунів з утримання старих батьків або громадян, яких вони взяли під свою опіку. Їх змусять дбати про опікуваних не лише на словах, а й матеріально. Інструментом примусу для недбайливих опікунів держава обрала право на спадок.

У разі відмови недбайливих дітей або недобросовісних опікунів утримувати непрацездатних батьків, їх позбавлятимуть права на спадок. Відповідний законопроект вже схвалений урядом. У Мінсоцполітики, де його розробили, кажуть, що таким чином хочуть захистити майнові права людей похилого віку.

Що пропонують у законопроекті:

  • зобов’язати повнолітніх дітей оплатити всі витрати соціальних служб на утримання їхніх літніх батьків в інтернатах або інших соціальних закладах, якщо самостійно вони доглядати за батьками не зможуть або не захочуть;
  • надати право установам для людей похилого віку та місцевій владі вимагати відшкодування витрат у судовому порядку, якщо людина відмовляється це робити добровільно;
  • заборонити дорослим дітям, на яких оформлена опіка щодо їхніх батьків, вступати в права спадщини, поки вони не розрахуються в повному обсязі зі спеціалізованими установами.

Аналогічні вимоги, як і до дорослих дітей, висуватимуть і до опікунів, які уклали з літніми громадянами договір про опікунство над ними з подальшим правом успадкування їхнього майна. Крім того:

Дітей, які не хочуть утримувати своїх старих батьків, позбавлять права на спадок
  • опікунів зобов’яжуть матеріально забезпечувати підопічних фіксованою щомісячною сумою, яка повинна бути не менше двох розмірів прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб (3708 грн);
  • опікуни зобов’язані будуть і утримувати підопічного, і доглядати за ним у разі необхідності. Зараз можна обрати або догляд, або утримання, або ж за бажанням – і те, і інше;
  • державні та приватні установи по догляду за людьми похилого віку, а також місцеві органи влади одержать право бути стороною в договорі довічного утримання і догляду і, відповідно, матимуть право успадковувати майно підопічного.

Крім того, органи опіки, згідно з цим законом одержують більш вагомі повноваження, ніж у них є на сьогодні. Без їхньої згоди опікуни (діти або опікуни за договором) не зможуть здати в оренду житло опікуваного. Зараз вони лише не мають права на продаж або обмін без згоди органів опіки.

Органи опіки також зможуть заблокувати будь-яку угоду щодо майна особи, яка перебуває під опікою, якщо з’ясується, що цей процес не узгоджений між опікуном та опікуваним. Угода також може бути заблокована, якщо органи опіки вважатимуть, що операція з майном йде врозріз з інтересами підопічного.


ВІД MY.UA


ВІД LUCKYADS


ВІД OBLIVKI

Від Smi.biz


You may also like...

Мы в соц. сетях