“Диктаторське правило”: кіберексперт заявив, що прив’язати сім-карти до паспортів змусять для контролю людей – 24 Новини

“Диктаторське правило”: кіберексперт заявив, що прив’язати сім-карти до паспортів змусять для контролю людей

Фахівець пояснив, що прив’язка сім-картки до паспорту дійсно безпечніше, ніж її відсутність. Проте безпека – лише наслідок, а головна мета – контроль громадян.

В Україні хочуть ввести продаж сім-карток за паспортом. У Раді вже розробили відповідний проект закону, стверджуючи, що ініціатива покликана покращити захист користувачів банків і інтернет-магазинів.

За його словами, прив’язка сім-картки до паспорту дійсно безпечніше, ніж її відсутність. Робиться це для того, щоб без вас шахраї (чи будь-хто інший) не змогли заблокувати та відновити вашу сім-картку та користуватись нею.

“Дійсно, набагато безпечніше, щоб всі фінансові номери або номери, які прив’язані до якихось безпекових систем (коли смс приходить на номер тощо) були контрактними. Тобто прив’язаними до паспорту. Чому? Тому що в кожного оператора є процедура по відновленню сім-картки, яка не прив’язана до паспорту.

Полягає вона в тому, що людина, яка знає додаткову інформацію про ваш номер – наприклад, кому ви телефонуєте або коли ви останній раз поповнювали рахунок, може відновити вашу сім-картку без вас та вашої на те згоди. Їм достатньо буде зателефонувати вам з трьох різних номерів, ви перетелефонуєте, сказати, що помилилися номером і все. У них буде три набраних вами номери. Поповнити ваш рахунок також можна без вашого відома в будь-якому банкоматі”, – розповів Якушев.

Проте зауважив, що ця безпека не потрібна 100% громадян. Є й ті, хто може не захотіти прив’язувати номер до паспорту, кого не турбує безпека, хто не прив’язаний до безпекових систем тощо. Тому Віталій Якушев не вбачає необхідності змушувати всіх без винятку здійснити процедуру прив’язки.

“Краще було б донести до громадян через різні канали комунікації, ті ж бігборди тощо, що якщо у вас є фінансовий номер – прив’яжіть його до паспорту задля своєї безпеки та безпеки своїх коштів. Це було б набагато ефективніше, ніж такими диктаторськими законами перевести всіх на прив’язку до паспорту”, – сказав він.

Та додав, що в даному випадку реальна мета цього законопроекту не стільки безпека, скільки контроль всіх абонентів, тобто всіх людей – щоб знати, в кого який номер, і мати можливість прослуховувати будь-яку людину, знаючи, які номери в неї є.

“Без цього законопроекту я можу бути анонімом і ніхто не буде знати всі номери, які в мене є. Тому я можу бути бодай трохи впевненим, що саме мене не будуть прослуховувати. Після прийняття цього законопроекту такої можливості у людей не буде. Тому я і вважаю, що безпека – це тільки прикриття цієї ініціативи. А мета її – контроль”, – резюмував експерт з кібербезпеки.


ВІД MY.UA


ВІД LUCKYADS


ВІД OBLIVKI

Від Smi.biz


You may also like...

Мы в соц. сетях