Міністр фінансів порівняв Пенсійний фонд України з фінансовою пірамідою – 24 Новини

Міністр фінансів порівняв Пенсійний фонд України з фінансовою пірамідою

Пенсійний фонд має всі ознаки фінансової піраміди, міцно стоїть на основі, що складається з трудящих громадян, які відраховують до фонду частину свого заробітку. Однак в Україні ця конструкція вже найближчими роками загрожує перетворитися в перевернуту піраміду, яка може впасти при першому ж подиху.

Глава Мінфіну Сергій Марченко порівняв із пірамідою солідарну пенсійну систему. Її придумало людство в 19 столітті. В основі цієї піраміди – молоде і працездатне населення країни, яке щомісяця здійснює відрахування до солідарного Пенсійого фонду. На вершині піраміди – літні громадяни, які через свій вік втратили працездатність і отримують виплати з солідарного фонду.

Міністр фінансів порівняв Пенсійний фонд України з фінансовою пірамідою

Система ця справно працювала до тих пір, поки була висока народжуваність, і молодих громадян було набагато більше. Однак уже зараз Україна підходить до критичної межі, коли чисельність молодих працюючих громадян зрівняється з чисельністю пенсіонерів. А далі все буде тільки погіршуватися: пенсіонерів ставатиме все більше, а чисельність молодих буде скорочуватися.

“Темпи старіння населення такі, що кількість працюючих буде постійно скорочуватися, а кількість пенсіонерів – рости. Це створює ризик, що на одного працюючого припадатиме кілька пенсіонерів. Саме тому тим, кому зараз 40 років, вже треба думати про пенсійне накопичення”, – пише Сергій Марченко.

Таким чином, Сергій Марченко просуває ідею уряду щодо створення пенсійної накопичувальної системи. Міністр нагадує, що накопичувальна пенсія буде виплачуватися не замість солідарної, а одночасно з нею. Тобто, у людини, яка зуміла накопичити достатньо фінансів на своєму рахунку, буде в старості дві пенсії.

“Накопичувальна система – відрахування з вашої зарплати акумулюються на вашому індивідуальному пенсійному рахунку. В результаті ви отримаєте у вигляді накопичувальної пенсії всі внески плюс інвестиційний дохід. Тобто ваші внески працюють виключно на вас”, – підкреслив глава Мінфіну.


ВІД MY.UA


ВІД LUCKYADS


ВІД OBLIVKI

Від Smi.biz


You may also like...

Мы в соц. сетях