Опалювальний сезон: чи будуть бюджетники з теплом та коли його включать у будинках – 24 Новини

Опалювальний сезон: чи будуть бюджетники з теплом та коли його включать у будинках

Україна входить в дуже турбулентний опалювальний сезон. За календарем він вже мав розпочатися, але ще досі кілька тисяч бюджетних організацій – шкіл, лікарень, дитсадків, військових частин – взагалі не мають постачальників газу. Приватні компанії, з якими вони уклали договори, в останній момент їх просто “кинули” – відмовились продавати газ за “старими” цінами. Знайти нових через тендери, щоб не порушити закон, виявилось не реально, та й ціни замість обіцяних 7 грн/м3 перетворилися на 30-35 грн/м3. Однак вихід в останній момент знайшли, хоча тепло бюджетники можуть отримати із запізненням.

Як розгортається трилер довкола опалювального сезону, коли тепло з’явиться в наших будинках та на робочих місцях, та чи вистачить Україні газу, щоб не замерзнути цієї зими.

Як бюджетники залишилися без газу

Проблеми із закупівлею газу бюджетними установами та організаціями почалися наприкінці вересня, коли виявилось, що приватні постачальники газу почали масово розривати контракти, які були укладені ще на початку року, та зупиняти поставки газу. Причина – їм виявилось не вигідно продавати газ по приблизно 7-8 грн/м3 тоді як ринкова ціна зараз перевищує 30 грн/м3.

Показова історія сталася у Херсоні, де постачальник “УКР ГАЗ РЕСУРС” просто відключив від газу Херсонську обласну лікарню, хоча договір з нею мав діяти до 31 грудня. Компанія зробила це без попереджень, пояснивши, що розриває договір “у зв’язку з особливими економічними обставинами в частині зростання ціни на природний газ”.

За нормальних умов лікарня повинна була обрати іншого постачальника, тим більше, що 30 вересня в присутності президента України Володимира Зеленського було підписано Меморандум про непідвищення тарифів на тепло та гарячу воду. Одним з пунктів угоди було зафіксовано, що ціна газу становитиме 7,42 грн/м3 для населення та 13,66 грн/м3 для бюджетних установ.

Тоді й виявилось, що хоч Меморандум і є, газ за такою ціною ніхто продавати не хоче.

“Ніякі газові компанії не погоджуються на зафіксовану Меморандумом ціну в розмірі 13,6 грн за 1 куб. м для бюджетних установ. Постачальники просто не виходять на тендер, якщо вартість 1 куб. м нижче 35 грн”, – розповів у Facebook голова Херсонської облради Олександр Самойленко.

Опалювальний сезон: чи будуть бюджетники з теплом та коли його включать у будинках

Подібні історії сталися в більшості українських міст.

“В Чернігові – 52 дитячих садка, 32 школи, 10 лікарень. Вони вже включені майже всі. Але є бюджетні установи, які використовують газ, який купують на тендерах. Таких об’єктів у нас 8, і, на жаль, 2 лікарні, які без тепла, бо постачальники розірвали угоди”, – сказав під час експертного обговорення проблем з газом заступник міського голови Чернігова з питань діяльності виконавчих органів влади Віктор Геращенко.

Коли до календарного початку опалювального сезону (15 жовтня) залишилось менше тижня, керівництво на містах пішло ва-банк: в областях почали заявляти про надзвичайні ситуації техногенного характеру. Так сталося у Львівській, Закарпатській, Хмельницькій, Одеській, Івано-Франківській, Кіровоградській областях та у місті Новомосковську (Дніпропетровська область).

Головним чином про надзвичайний стан оголошували для того, щоб спростити формальні процедури при підписанні угод з постачальниками. Справа у тому, що закон зобов’язує бюджетні установи проводити подібні закупівлі через тендери. А це, по-перше, довго, а по-друге, не гарантує, що постачальник знайдеться, бо ринкові ціни на газ ростуть мало не щодня.

Система закупівель виявилась непристосованою до ситуації, що склалась. Тобто, динаміка зростання вартості газу і строки, в які повинна була бути проведена закупівля, настільки не співпадали, що на ринку була вартість 25 грн, установа виходила з такою вартістю, а до закінчення тендера їм пропонували вже 35 грн. Через це тендери не проводилися. Або були випадки, коли газопостачальна компанія, відслідковуючи динаміку зростання цін, пропонувала вартість, яка значно перевищувала тендерні пропозиції, так і безпосередньо вартість газу на ринку”, – пояснив аналітик аналітичного центру Асоціації міст України Олег Гарник.

Він додав, що деякі постачальники газу почали рекомендувати органам місцевого самоврядування внести зміни до діючих договорів, щоб, не розриваючи їх, підвищити ціну газу. Однак закон дозволяє збільшувати суму лише на 10%, чого, очевидно, недостатньо, коли вартість газу зростає в кілька разів – з 16 грн до 35-45 грн за кубометр.

Вихід, знайдений в останній момент

Спостережливий читач може зауважити, що у побутових споживачів газу є “страховка” у вигляді Постачальника останньої надії (ПОН). У випадку, якщо їхні звичайні постачальники газу не зможуть виконувати свої обов’язки (а таке цього року вже траплялося не раз), споживачів “підхоплює” ПОН (його функції зараз виконує “Нафтогаз”). Тому логічно було б, аби подібний механізм був і для комунальних та бюджетних споживачів. Але забезпечити безперебійне постачання для них у такий спосіб неможливо.

“В серпні 2020 року НКРЕКП ухвалила зміни до правил постачання Постачальником останньої надії. Раніше будь-який споживач міг звернутися до ПОН і ПОН був зобов’язаний укласти з ним договір про постачання. На сьогодні ціна у ПОН 16,56 грн. На жаль, на сьогодні споживач (у першу чергу – бюджетний) не може звернутися до ПОН і укласти такий договір”, – пояснив юрист у газові сфері Олег Бакулін.

Коли ситуація ось-ось могла вибухнути, “Нафтогаз” запропонував бюджетникам контракт на 15 місяців (до кінця 2022 року) з ціною газу 13,7 грн/м3 (з урахуванням транспортування та ПДВ – 16,8 грн). Очевидно, що підписання цієї угоди для бюджетників є безальтернативним – інакше б вони купували газ по 30-45 грн за куб.

Щоправда, тепер НАК доведеться “переварити” понад 7500 нових клієнтів – надати їм контракти і укласти їх за переговорною процедурою. В середу, 13 жовтня, директор з інтегрованих комунікацій НАК “Нафтогаз України” Максим Білявський сказав, що до 15 жовтня ця робота буде завершена. Але вже у понеділок, 18 жовтня голова правління НАК Юрій Вітренко в ході прес-конференції повідомив, що цей процес ще не завершено, хоча на укладання договорів кинуто всі сили.

“Цей процес триває прямо зараз. Наскільки я розумію, зараз є приблизно 8000 бюджетних установ і організацій. При цьому частина з них стали не бюджетними, а комунальними підприємствами.  Це означає, що потрібно вносити зміни, які ми зараз вносимо. У тому числі – погодження по Кабміну. Вони очікуються найближчим часом. Тому можу заспокоїти комунальні підприємства: ми знаємо про цю проблему, що бюджетники стали комунальними підприємствами – лікарні, багато інших установ. Найближчими днями вони зможуть укладати з нами угоду”, – сказав Вітренко.

При цьому він не назвав точну кількість бюджетних установ, які вже домовилися з НАК про постачання газу, оскільки контакти з ними укладаються «щохвилини».

Чи вистачить Україні газу та коли включать тепло

Юрій Вітренко також розповів, чи достатньо в Україні запасів газу, щоб пройти опалювальний сезон 2021\22 років.

“Нафтогаз” забезпечить достатній ресурс газу для таких категорій споживачів, як населення (як напряму, так і через теплокомуненерго), для бюджетних організацій, для релігійних установ – тобто там, де ми зараз ми бачимо кризові явища на ринку, коли ненадійні приватні постачальники підводять своїх клієнтів і не постачають достатніх обсягів газу. Щодо такої категорії, як промисловість, все залежить від попиту. Якщо буде попит з боку промисловості за ринковою ціною, то “Нафтогаз” як постачальник останньої надії забезпечить всі необхідні обсяги. Якщо не буде попиту, то і не буде потреби забезпечувати додаткові обсяги. Але ми не можемо покривати попит з боку комерційних споживачів за ціною, яка була б не ринкова», – сказав Вітренко.

У Києві підключати будинки до тепла почнуть 23 жовтня. Саме в ці дні синоптики прогнозують зниження температури, і це дає підстави для підключення всіх будинків до систем опалення, повідомили в КМДА. Для соціальної сфери столиці – шкіл, дитсадків, лікарень, опалювальний сезон уже розпочався.

У кожного будинку, не важливо чи є там ОСББ чи немає, сьогодні є можливість підключитись до тепла вже зараз. Якщо більшість жителів будинку підтримає підключення до тепла, і відповідний протокол надішлють до теплопостачальної компанії.

В інших містах рішення ухвалюватиме місцева влада. Відповідно до чинного законодавства, орган місцевої влади може прийняти рішення про початок опалювального сезону, коли середньодобова температура опуститься до +8 градусів за Цельсієм протягом трьох діб поспіль.

Щоб дізнатися, коли у вашому місті включать тепло, читайте новини на сайтах ваших міських рад чи в офіційних групах у соціальних мережах.


ВІД MY.UA


ВІД LUCKYADS


ВІД OBLIVKI

Від Smi.biz


You may also like...

Мы в соц. сетях