Тариф на електроенергію можуть знизити: Кабмін проведе аудит енергетичних компаній – 24 Новини

Тариф на електроенергію можуть знизити: Кабмін проведе аудит енергетичних компаній

Кабмін вирішив перевірити учасників українського енергоринку на предмет існування змови одних ыз іншими. Така перевірка може призвести до далекосяжних наслідків. Для нас, споживачів, навіть у перспективі може знизитися тариф на електроенергію. Однак експерти попереджають, що все це з області теорії.

А на практиці Кабмін просто отримає інструмент впливу на операторів ринку, який дозволить уряду в потрібний момент “натиснути” на занадто норовливих суб’єктів.

Про те, що український енергоринок – це дуже “каламутна водичка”, в якій можна ловити “рибку” надприбутків, здогадуються навіть школярі. Однак одна справа – припускати, а зовсім інша – оперувати незаперечними фактами.

Кабмін вирішив перевірити два державних підприємства: “Оператор ринку” і “Гарантований покупець” ( “ГарПок”). Як годиться, оголосили конкурс на фірму-аудитора, і його виграла “Бейкер Тіллі Україна” – українська аудиторська фірма, що входить до всесвітньо відомої мережі незалежних аудиторських фірм. Загалом, як кажуть люди знаючі, її висновкам можна довіряти.

Одній компанії роблять добре за рахунок іншої

Експерти енергоринку говорять, що тема перевірки цього енергетичного “середовища проживання” давно на порядку денному. За словами співзасновника Фонду енергетичних стратегій (ФЕС) Юрія Корольчука, “ГарПок”, наприклад, надає явну перевагу одному своєму клієнту перед іншим. Йому продають свою енергію “Енергоатом”, “ДТЕК” та інші виробники. При цьому “ГарПок” повинен закуповувати 1 млрд кВт*год електроенергії. Однак закуповує більше, близько 1,5 млрд, стверджують в “Енергоатомі”.

Тариф на електроенергію можуть знизити: Кабмін проведе аудит енергетичних компаній

Таким чином, цей надлишок в півмільярда кіловат, “ГарПок” потім продає на ринку за спекулятивною ціною. Все б нічого, але підприємство-то державне, і воно в боргах, які держава повинна якось покривати. При цьому, вважає Корольчук, “ДТЕК” робить має великий вплив на “ГарПока”, на якого покладено зобов’язання розраховуватися з виробниками “зеленої енергії”. Адже до 30% електроенергії, яку нині виробляє ДТЕК, припадає саме на “зелений” сегмент.

Щоб розрахуватися з продавцями електроенергії, “ГарПок” набрав кредитів на 10 мільярдів гривень. Причому ці гроші були розділені навпіл між “Енергоатомом” і компанією “ДТЕК”. Хоча саме “Енергоатом”, продаючи електроенергію “ГарПоку” за заниженим тарифом (спеціально для побутових споживачів) зазнає величезних втрат. Тобто, можна сказати, що через такий розподіл коштів “Енергоатом” неабияк постраждав.

Що дасть цей аудит

Юрій Корольчук вважає, що завдяки цьому аудиту президент Зеленський і уряд хочуть захистити права “Енергоатому”, які, ймовірно, обмежуються іншими учасниками ринку. Виходить, що “Енергоатом” продає в “ГарПок” свою енергію для населення за ціною нижче собівартості (не по своїй волі, а за покладеними на нього спеціальними зобов’язаннями) і має право претендувати на справедливу компенсацію за це. Адже хтось же має йому відшкодувати збитки. Але при цьому “ГарПок” бере кредит і ділить його порівну між “Енергоатомом” і “ДТЕК”, який отримує за свої кіловати захмарні гроші за завищеним “зеленим тарифом”. Іншими словами, компанії “ДТЕК” (що належить Ахметову) роблять добре за рахунок іншого виробника електроенергії.

У перспективі (дуже віддаленій і дуже теоретичній) наведення порядку в енергетичній галузі навіть могло би призвести до здешевлення тарифу на електроенергію. Але це лише в перспективі, до того ж дуже віддаленій, і взагалі це малоймовірно, вважають експерти. Адже народна мудрість говорить: те, що в Україні подорожчало, вже не подешевшає ніколи.

У свою чергу, глава Союзу споживачів комунальних послуг Олег Попенко вважає: ця перевірка може виявити, що борги держави перед виробниками “зеленої енергії” сильно завищені, що також буде непогано для держбюджету, тому що саме звідти покриваються надвисокі “зелені” тарифи.

“Але все це у віддаленій перспективі. Весь цей процес може розтягнутися в часі на півроку-рік”, – підсумував Попенко.


ВІД MY.UA


ВІД LUCKYADS


ВІД OBLIVKI

Від Smi.biz


You may also like...

Мы в соц. сетях