У квітні тарифи на газ зміняться кардинально – 24 Новини

У квітні тарифи на газ зміняться кардинально

Тарифи на газ із квітня можуть стати набагато нижчими: населенню будуть продавати ресурс тільки українського видобутку. Таку ідею запропонував в.о. глави Міненерго Юрій Вітренко.

Вчора, 3 березня, під кінець засідання Кабміну, Юрій Вітренко висунув ідею: забезпечити всім компаніям-постачальникам газу однаковий доступ до газу вітчизняного видобутку. Навіть більше, він домігся, щоби Кабмін видав протокольне доручення для Мінекономіки – розробити рекомендації для компанії “Нафтогаз”, які дозволять усім компаніям, які торгують газом, отримати доступ до газу українського видобутку. Причому, зробити це потрібно максимум до п’ятниці, 5 березня.

Якщо це вдасться втілити, то на українському газовому ринку впаде монополія “Нафтогазу”, а разом з нею і тарифи на газ. А формула “Роттердам+”, за якою зараз формуються тарифи на ринку в Україні, до побутових споживачів застосовуватися не буде.

Чому у “Нафтогазу” нижче тарифи, ніж в інших компаній.

Компанія “Нафтогаз”, на відміну від інших постачальників газу, має доступ до газу вітчизняного видобутку.

Справа в тому, що компанія “Укргазвидобування”, яка видобуває близько 75% українського газу, входить до складу “Нафтогазу”. Причому “Нафтогаз”, свого часу, отримав цю компанію у володіння від держави безоплатно. Тобто, він та інші компанії знаходяться у нерівних умовах. При цьому “Нафтогаз” міг би продавати населенню газ за набагато нижчим тарифом на газ, ніж продає зараз, але його ніхто не може змусити це зробити, тому що по суті він є монополістом.

У квітні тарифи на газ зміняться кардинально: населенню обіцяють дати паливо українського видобутку

Таким чином, ринок газу в минулому році почав працювати лише частково, бо при наявності однієї потужної компанії, що має набагато кращі умови, про чесний ринок мови бути не може.

Що станеться, коли газ внутрішнього видобутку стане доступний всім компаніям.

Отримавши доступ до ресурсу “Укргазвидобування”, інші компанії змогли би купувати газ набагато дешевше, ніж вони закуповують його зараз. А отже, тарифи на газ для населення стали би набагато нижчими.

“Думаю, спокійно можна буде вийти на ціну до 5 тисяч гривень за тисячу кубів (замість сьогоднішніх 6,99), і всі при цьому зароблять”, – висловив свої міркування аналітик Інституту стратегічних досліджень Юрій Корольчук.

Причому, як стверджує аналітик, газ українського видобутку набагато дешевше того, що ми оплачуємо зараз: з усіма податками він коштує не вище 3,5 гривні за кубометр. А отже, якщо продавати його по 5 гривень, то всі будуть із прибутком.

У чому пікантність моменту?

Пікантність моменту в тому, що Юрій Вітренко під час роботи в “Нафтогазі” заступником Андрія Коболєва таких революційних ідей не висловлював. Однак після того, як керівник і його заступник “побили горщики”, Вітренко змушений був піти. І ось тепер, ставши біля керма Міненерго, Вітренко вирішив помститися колишньому патрону, забравши у нього “Укргазвидобування”, а отже, і скинувши його з вітчизняного газового п’єдесталу.

Втім, це лише припущення. Можливо, глава Міненерго керується зовсім іншими міркуваннями. За великим рахунком, нам, споживачам, однаково. Якщо навіть в основі усього цього лежить особиста мотивація, в результаті виграє населення України, яке з тривогою очікує квітневого підвищення тарифів.

При цьому Кабмін до вчорашнього дня виношував інший варіант – запропонувати населенню фіксовані річні тарифи на газ вже у травні. Недолік річного тарифу в тому, що в літні місяці він може бути набагато вищим, ніж ціни на європейських ринках. Адже вже зараз, із початком потепління, ціна на газ в Європі знизилася на 40%, а далі вона буде ще нижче.

Правда при цьому газівники обіцяють, що нібито можна буде в літні місяці “перестрибнути” з річного тарифу на газ на місячний, а потім повернутися знову на річний. Однак тут варто врахувати психологічний момент: багатьом людям такі “стрибки” даються непросто, і тому більшість може залишитися на фіксованому річному тарифі.


ВІД MY.UA


ВІД LUCKYADS


ВІД OBLIVKI

Від Smi.biz


You may also like...

Мы в соц. сетях