Вчені розповіли, як на око розпізнати наявність шкідливих хімікатів в овочах і фруктах – 24 Новини

Вчені розповіли, як на око розпізнати наявність шкідливих хімікатів в овочах і фруктах

Хімікати в овочах і фруктах стали, на жаль, звичним явищем. Лише у плодах, зібраних в своєму саду або на власному городі, можна бути впевненими, що вони вирощені без застосування нітратів, пестицидів та іншого, чим можуть бути переповнені покупні овочі та фрукти. Однак наявність шкідливих хімікатів у плодах у багатьох випадках можна розпізнати на око.

Вчені розповіли, як можна візуально розпізнати, що овоч чи фрукт був вирощений із додаванням шкідливих хімікатів. За словами експертів, це можна визначити за забарвленням, формою, запахом і величиною плодів.

Помідори

Помідори, вирощені без застосування хімікатів, не повинні бути занадто великими. Якщо, звичайно, не йдеться про сорт, якому за природою належить бути великим. І взагалі, покупця мають насторожити помідори, які мають ідеальну форму і надто яскраве забарвлення. Як правило, у плодів, вирощених без хімікатів, має бути хоч якась вада “у зовнішності”. Ще одна ознака застосування хімікатів – білі прожилки на зрізі томата і занадто велика плодоніжка.

Огірки

Огірки, для того, щоб вони мали товарний вигляд, нерідко обробляють воском або парафіном. Огірок, вирощений без шкідливої хімії, має бути твердим і щільним на дотик, а також мати пружний хвостик. Та найголовніше про цей овоч скаже його зріз.

“В огірку повинне бути насіння. Якщо насіння в огірках немає, то там не тільки нітрати і пестициди – там усе”, – говорять вчені.

Капуста

Капуста, в якій немає шкідливої хімії або її мало, як правило, рівномірно забарвлена. На її листі не повинно бути плям. Якщо на листі є темні плями, то її точно вирощували з нітратами.

Морква

Вчені розповіли, як на око розпізнати наявність шкідливих хімікатів в овочах і фруктах

Морква не повинна бути занадто великою і занадто яскраво забарвленою. Якщо в наявності хоч одна з цих ознак, то є ймовірність, що вона містить у собі чимало хімікатів.

Картопля

Щоби розпізнати картоплю, який нашпигована хімікатами, потрібно нігтем проткнути шкірку картоплини. Якщо при цьому буде чути хрускіт, то значить – картопля вирощена без хімії, і її можна їсти.

Яблука

Яблука, чим красивіші, тим більша ймовірність, що в них містяться шкідливі хімікати. Домашні яблучка, як правило, мають зовнішні вади.

“Якщо залити яблуко окропом і на шкірці з’явиться масляна плівка, то це означає, що використовувалися пестициди”, – попередили фахівці.

Полуниця

Перше, що відрізняє корисну полуницю від тієї, що вирощена на хімікатах – її натуральний запах. Крім того, про наявність хімікатів може свідчити занадто ідеальна форма ягоди і занадто яскраве забарвлення. Якщо на її поверхні присутні чорні точки, то це може говорити, що при її підгодівлі використовували селітру.

І є ще один тест для полуниці. Помийте її холодною водою. Якщо через якийсь час вона пустить сік, то в ній немає хімікатів.

Кавуни

У кавунів, які не містять хімікатів, смужки мають бути контрастними, а м’якоть при цьому не повинна бути надто червоною. Ще одне свідчення присутності хімікатів – жовті волокна всередині м’якоті. У “чистого” кавуна повинні бути всередині білі волокна.

Що потрібно ще пам’ятати при купівлі овочів і фруктів

  • Як правило, плоди, вирощені не в їхній сезон, містять у собі хімікати, інакше не домогтися їх нормального врожаю. Тому краще купувати плоди в сезон їхнього природного дозрівання.
  • Краще купувати місцеві плоди. Так буде більше впевненості, що вони виросли у природних умовах.
  • Непогано, якщо ви знаєте особисто виробника, і знаєте, що він не використовує хімії.

Ну і, нарешті, ідеальний варіант: всі плоди виросли у вас в саду, і ви самі знаєте, що ніяких шкідливих хімікатів там немає.


ВІД MY.UA


ВІД LUCKYADS


ВІД OBLIVKI

Від Smi.biz


You may also like...

Мы в соц. сетях