Більше половини українців не готові вакцинуватися від COVID-19: названі причини – 24 Новини

Більше половини українців не готові вакцинуватися від COVID-19: названі причини

У суспільстві переважає негативне ставлення до вакцинальної кампанії: більшість українців не хочуть щепитися від COVID-19.

Про це свідчать результати соцопитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології, передає Час Пік.

Опитування проводилося 10 по 12 березня 2021 року методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів.

Близько третини населення України вже стикалися з COVID-19 у своїй сім’ї

У ході соцопитування 56% респондентів повідомили, що ймовірно мали чи мають хворих у своєму домогосподарстві, при цьому з них 26% населення точно мали справу з COVID-19 (це встановлено за допомогою тестування), а ще 10% ймовірно мали коронавірусну хворобу.

Як заявляють соціологи, це не означає, що 36% хворіли на COVID-19 (бо позитивна відповідь буде і якщо сам респондент не хворів на Ковід), але це означає, що для 36% населення COVID-19 вже є явищем, з яким вони стикаються безпосередньо у своєму домогосподарстві.

16% українців вважають, що ризик захворіти на COVID-19 у найближчі 6 місяців є високим, 39% – що середній, 31% – що низький, 14% – не знають.

Незважаючи на ризики, більшість українців не хочуть вакцинуватися

На запитання про готовність робити щеплення тільки третина українців (33%) відповіли ствердно, 61% – не готові, 6% – коливаються.

Основна причина небажання українців вакцинуватися – недовіра до вакцини. Саме таку причину назвали 38% тих, хто не готовий робити щеплення. Ще 6% мають сумніви щодо якості та безпечності вакцини, 4% заявили, що вакцина неперевірена. 6% респондентів зазначили, що їх не влаштовує наявна вакцина, без пояснень чому. Якщо підсумувати усі ці відповіді, то виявляється, що сумніви у вакцині мають 54% тих, хто не готовий вакцинуватися.

Серед тих, у кого в домогосподарстві хворіли, 35% готові вакцинуватися, а 58% не готові. Але серед тих, у кого не хворіли члени сім’ї, майже ті самі показники – 32% готові, а 62% не готові вакцинуватися. Навіть власний досвід захворювання не перемагає упередження проти щеплення, підкреслюють соціологи.

Відсоток тих, хто не готовий вакцинуватися від COVID-19 у найближчі місяці, найвищий на сході України – 67%, найнижчий на заході – 57%.

Найбільший відсоток тих, хто не хоче робити щеплення від коронавірусу, у віковій групі 30-39 років. Серед людей старше 60 років найменше тих, хто не готовий до вакцинації.

В Україні вже почали вводити другу дозу вакцини

Як відомо, вакцина Covishield потребує двократного введення. На сьогодні в Україні перша людина вже отримала другу дозу і тим самим завершила вакцинацію.

Як повідомили в Міністерстві охорони здоров’я, це лікарка, яка працювала за контрактом у Мальдівській республіці, і перше щеплення вакциною AstraZeneca (Covishield) отримала саме там.

Першу дозу вакцини наразі отримали 71 922 українці. Але у МОЗ заявили, що щеплення другою дозою будуть робити не через 28 днів, а через 90 днів. Як було встановлено за результатами досліджень, ефективність вакцини виявляється вищою при збільшенні інтервалу між двома дозами.


ВІД MY.UA


ВІД LUCKYADS


ВІД OBLIVKI

Від Smi.biz


You may also like...

Мы в соц. сетях